wtorek, 1 kwietnia 2014

Babka cytrynowo-jogurtowa

Pyszna i wilgotna babeczka o cytrynowym aromacie w sam raz na wielkanocny stół i nie tylko. Wygląda bardzo skromnie a smakuje rewelacyjnie.

składniki:

120 g masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
200 g mąki
2 jajka 
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki jogurtu naturalnego ok 5 łyżek
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki soku z cytryny

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać, dodać jajka a następnie skórkę otartą z cytryny. Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać porcjami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą dodać jogurt i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę na babkę natłuścić i posypać tartą bułka, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 50 minut. Wystudzoną babkę udekorować białą polewą i startą skórką cytrynową.









Wielkanocne Smaki - edycja IV

1 komentarz:

  1. Nie wyszła mi... Nie wiem może za dużo soku z cytryny dałam? Może zamiast ucierać mikserem mieszkałam? Wydaję mi się że robiłam zgodnie z przepisem... Takie proste a takie trudne... 😉 Będę próbować!

    OdpowiedzUsuń