piątek, 11 kwietnia 2014

Woda śledziowa

Danie postne dla wszystkich którzy lubią śledzika. U nas znane pod nazwą woda śledziowa ale spotkałam sie również z wersją nazwy zupa śledziowa.

składniki:

1 solony cały śledź mleczak

1 cebula
0,5 l przegotowanej zimnej wody
1 listek laurowy Kamis
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego Kamis
3-4 łyżki octu 10 % Jamar
4 łyżki śmietany 18 %

Śledzia wymoczyć i oczyścić, mlecz pozostawić. Oczyszczonego śledzia pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Pokrojonego śledzia, mlecz i cebulę przełożyć do naczynia, ja używam słoika. Zalać wodą, dodać przyprawy i ocet. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Śledzik zmięknie i będzie ładnie odchodził od ości a woda nabierze śledziowego posmaku. Po tym czasie wyłowić przyprawy i śledzika z zalewy. W zalewie pozostawić cebulę i mlecz. Do zalewy dodać śmietanę i wszystko zblenderować. Można też mlecz rozetrzeć łyżką dodając odrobinę cukru a potem połączyć z resztą składników ale ja wolą za pomocą blendera bo fajnie rozdrabnia cebulkę. Jeśli woda jest za kwaśna dolać odrobinę przegotowanej wody. Wodę i śledzika podawać z ziemniakami okraszonymi olejem lnianym lub smażoną cebulką.



3 komentarze:

  1. Jak dobrze wiedzieć, że jeszcze ktoś zna i przygotowuje wodę śledziową :) W moim rodzinnym domu to było obowiązkowe danie postne, przyrządzane troszkę inaczej i podawane z całymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Było pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie spotkałam się z tym daniem. Ja tak średnio, ale sądzę, że mój Mąż to by się rzucił na to danie.

    OdpowiedzUsuń