składniki:
3 kg dużej, obranej i oczyszczonej z miękkiego miąższu cukinii
1 kg papryki
0,5 kg cebuli
2 opakowania kurkumy ( 40 g )
zalewa
3 szklanki cukru
2 szklanki octu 10%, użyłam Jamar
3 łyżki soli
łyżeczka gorczycy
Składniki zalewy zagotować i przestudzić. Warzywa pokroić: cukinię w kostkę, cebulę w półplastry, paprykę w paseczki. Pokrojone warzywa wymieszać z kurkumą i zalać letnią zalewą. Wszystko wymieszać i odstawić na 12 godzin. Potem przełożyć do słoików, układamy ścieśle i zalewamy zalewą. Słoiki pasteryzować 10-15 minut od zagotowania.
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
I jest smaczna robilam wzeszłym roku
OdpowiedzUsuńGdzie woda w zalewie, sam ocet ma byc z cukrem czy wystarczy ta woda co cukinia puści
OdpowiedzUsuńW tym przepisie nie ma wody, zalewa sie zalewa i warzywa puszcza jeszcze sok.
UsuńJest dobra
OdpowiedzUsuńJa daję jeszcze czosnek do tego
OdpowiedzUsuńNa litr wody max 50 gram octu spirytusowego. Nawet jeżeli przepis podaje 100 gram. Cukinia bardzo podbija ocet nawet po czasie. Upływ 12 miesięcy nie zmienia tego. Ponoć dobrze jest dodać cukier do zalewy octowej. Zmienia octowy smak sałatki na dużo delikatniejsze danie, dużo delikatniejszą sałatkę 🥗
OdpowiedzUsuń