składniki:
3 kg obranych ogórków gruntowych
0,5 kg cebuli
3 główki czosnku
1 łyżka ziela angielskiego
5 liści laurowych
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10 % Jamar
2 szklanki wody
2 łyżki soli kamiennej
Ogórki pokroić w plastry, posolić i odstawić na 1-2 godzinki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry. Dodać do ogórków i dokładnie wymieszać. Dodać ziele angielskie i listek laurowy oraz cukier, ocet i wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10-12 godzin. Po tym czasie przełożyć do słoiczków. Słoiki wstawić do garnka, nalać wody na wysokość 2/3 słoika i pasteryzować ok 15 minut od zagotowania. Z podanych składników otrzymuję 8 słoików o pojemności ok 500 ml.
Polecam też:
Ogórki w zalewie keczupowej
Sałatkę szwedzką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz