piątek, 13 września 2013

Smaczne kąski w cieście piwnym

Zapraszam na kolejny przepis z użyciem produktów Prymat które otrzymałam w ramach konkursu „Twój sposób na imprezę”. Dziś dipy - czosnkowy i barbecue. Małe kąski w chrupiącym cieście piwnym z dodatkiem sosów to pyszna przekąska. W cieście usmażyłam krewetki,pieczarki,oliwki i kawałek piersi. Najsmaczniejsze jak dla mnie są pieczarki, pierś nieco sucha i myślę, że lepsza w tym wydaniu była by rybka.

składniki:

250 g krewetek tygrysich
250 g piersi kurczaka
ok 10-14 szt pieczarek świeżych ( mogą być też marynowane )
100 g czarnych oliwek
olej do smażenia

ciasto piwne
 3/4 szklanki piwa
1 i 1/2 szklanki maki
1 jajko 
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

dodatkowo dipy Prymat
Party Dip barbecue + 6 łyżek keczupu + 2 łyżki wody
Party Dip czosnkowy+ 4 łyżki jogurtu + 4 łyżki majonezu

Składniki na ciasto  dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęściejszą niż na naleśniki. W cieście zanurzać oczyszczone krewetki, pieczarki, osączone oliwki oraz pierś kurczaka pokrojoną w średnią kostkę. Smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z dipami.    
Dipy przygotować wg instrukcji na opakowaniach - czosnkowy wymieszać z majonezem i jogurtem a dip barbecue z keczupem i wodą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz