Prosty placek drożdżowy, który zawsze się udaje. W sezonie można dodać do niego dowolne owoce a poza sezonem można zrobić suszoną żurawiną albo z rodzynkami. Do ciasta można dodac też dowolny aromat albo otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Ważne żeby ciasto zbyt długo nie siedziało w piekarniku bo potem jest zbyt suche, pieczemy do suchego patyczka.
składniki:
4 szklanki mąki
125 g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
50 g drożdży
5 jajek
aromat rumowy
600 g owoce dowolnych owoców mogą być maliny, truskawki, borówki, jeżyny, śliwki, wiśnie
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem odstawić. Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać całe jajka i dokładnie wymieszać. Potem dodać mleko, aromat rumowy i rozpuszczone masło, odstawić na pół godzinki w ciepłe miejsce. Następnie wymieszać i dodawać porcjami mąkę wszystko dokładnie mieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25x28 natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Na wierzchu ułożyć owoce i delikatnie je wcisnąć w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C i piec do suchego patyczka ok 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz