środa, 25 września 2013

Przetwory - papryka konserwowa

Bardzo lubię paprykę szczególnie jak jest taka soczysta i mięsista. Papryka konserwowa jednak ma nieco inny smak niż świeża i kiedyś za nią nie przepadałam. Jednak coś mi się odmieniło i teraz co roku obowiązkowo muszę zrobić kilka słoiczków. Najbardziej lubię ją jako dodatek do kanapek. Do każdego słoiczka można dodać różne dodatki np. listek laurowy, ziarenka ziela i pieprzu, ząbek czosnku czy 2 plastry cebuli. Dla mnie najlepsza jest bez żadnych dodatków lub z dodatkiem czosnku.

składniki:

5 kg papryki
1 ząbek czosnku na każdy słoik

zalewa
10 szklanek wody
2 szklanki octu 10% Jamar
3 szklanki cukru
4 łyżki soli
po łyżeczce oleju lub oliwy na każdy słoik

Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na kawałki, ułożyć ciasno w słoikach. Ja pokrojoną paprykę segreguję na dwie grupy bo nie zawsze trafia się piękna i długa papryka. Do jednych słoików trafiają proste i duże kawałki a do drugich małe kawałki,  które po zamarynowaniu wykorzystuję do sałatek. Do każdego słoiczka wrzucić też po jednym ząbku czosnku. Składniki zalewy zagotować i przestudzić. Letnią zalewą zalać paprykę, do każdego słoiczka dodać po łyżce oleju, zakręcić. Słoiki wstawić do garnka i zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 10 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.

Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml.
Z tej ilości papryki wychodzi ok 12-13 słoiczków o pojemności ponad 500 ml.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz