składniki:
kruche ciasto
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
krem
250 g serka mascarpone
150 ml śmietanki 30%
2 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej
350 g malin
Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Ciasto piec aż dobrze się zrumieni, ok 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 C, funkcja góra-dół. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić. Serek mascarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, ułożyć maliny i schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz