składniki:
kruche ciasto
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
nadzienie
2-3 duże gruszki
2 jajka
180 g śmietany 18%
100 g cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kule owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i wylepić formę na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki a potem w plasterki. Śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, jajkami i mąką. Na podpieczonym cieście ułożyć gruszki i zalać masą. Piec ok 20-30 minut na 180 C aż wierzch ładnie się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz