150 g masła
340 g mąki pszennej
110 g czekolady gorzkiej
2 jajka
2 żółtka
120 g tartych migdałów Back Mit
300 g cukru*
kilka kropel aromatu rumowego
Masło rozpuścić w rondelku z czekoladą i wystudzić. Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać aromat rumowy i rozpuszczoną czekoladę z masłem. Do masy dodać mąkę wymieszaną z migdałami i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie włożyć je na ok 1 godzinkę do lodówki, nieco stężeje jednak lepkie będzie. Z ciasta formować kulki o średnicy 2 cm i lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec ok 12 minut na 175 C aż ciasteczka będą sztywne.
*W przepisie jest aż 300 g cukru ja daje mniej-200 g.
dlaczego właśnie te migdały-inne się nie nadają?
OdpowiedzUsuńużyłam tych bo akurat dostałam je do przetestowania i je zaproponowałam, do tego są od razu zmielone więc jak ktoś nie ma sprzętu do mielenia kupując może wybrać od razu te gotowe, oczywiście nie ma problemu i można użyć innych migdałów albo tez orzech lub słonecznik
Usuń