środa, 4 września 2013
Ciasto-pianka z owocami
składniki:
250 g masła
4 jajka
1 szklanka mleka
1 niepełna szklanka cukru pudru
4 płaskie łyżki żelatyny
2 łyżki kakao
1 galaretka o dowolnym smaku
100 g borówek + do dekoracji
100 g malin + do dekoracji
biszkopty do wyłożenia formy
Galaretkę przygotować według przepisu i dostawić do wystudzenia, ja dałam poziomkową. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami i odstawić. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem pudrem, nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać przestudzone mleko z żelatyną a na końcu pianę z białek. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać borówki a do drugiej kakao i maliny. Obie masy dokładnie wymieszać.Do tortownicy wyłożyć masę z borówkami, wyrównać a potem masę z malinami i znowu wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem udekorować pozostałymi owocami i zalać tężejącą galaretką, ponownie schłodzić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz