środa, 4 września 2013

Ciasto-pianka z owocami



składniki:

250 g masła
4 jajka
1 szklanka mleka

1 niepełna szklanka cukru pudru
4 płaskie łyżki żelatyny
2 łyżki kakao
1 galaretka o dowolnym smaku
100 g borówek + do dekoracji 
100 g malin + do dekoracji 
biszkopty do wyłożenia formy 

Galaretkę przygotować według przepisu i dostawić do wystudzenia, ja dałam poziomkową. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami i odstawić. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem pudrem, nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać przestudzone mleko z żelatyną a na końcu pianę z białek. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać borówki a do drugiej kakao i maliny. Obie masy dokładnie wymieszać.Do tortownicy wyłożyć masę z borówkami, wyrównać a potem masę z malinami i znowu wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem udekorować pozostałymi owocami i zalać tężejącą galaretką, ponownie schłodzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz