sobota, 7 września 2013

Cukinia faszerowana mięsem i pieczarkami

Cukinia to przepyszne warzywo z którego da się zrobić mnóstwo pyszności. Doskonale nadaje się do faszerowania, wystarczy tylko wydrążyć miękki miąższ z pestkami i nadziać pysznym farszem. Ja swój farsz zrobiłam z mięsa mielonego i pieczarek. 




składniki:

2 średnie młode cukinie po ok 700 g, u mnie zielona i żółta
500 g mięsa mielonego
200 g pieczarek
1  cebula
zioła włoskie
sól 
do posypania ser żółty
olej do smażenia

Cukinie dokładnie umyć, osuszyć, odkroić końcówki. Przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ z pestkami tworząc łódeczki. Pieczarki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone oraz pieczarki. Wszystko razem dusić, doprawić do smaku solą i ziołami. Odparować nadmiar wody. Farsz przełożyć do łódeczek z cukinii, na wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok 30- 40 minut na 180 C aż cukinie będą miękkie a wierzch lekko się przyrumieni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz