składniki:
2 średnie młode cukinie po ok 700 g, u mnie zielona i żółta
500 g mięsa mielonego
200 g pieczarek
1 cebula
zioła włoskie
sól
do posypania ser żółty
olej do smażenia
Cukinie dokładnie umyć, osuszyć, odkroić końcówki. Przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ z pestkami tworząc łódeczki. Pieczarki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone oraz pieczarki. Wszystko razem dusić, doprawić do smaku solą i ziołami. Odparować nadmiar wody. Farsz przełożyć do łódeczek z cukinii, na wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok 30- 40 minut na 180 C aż cukinie będą miękkie a wierzch lekko się przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz