niedziela, 7 sierpnia 2016

Sałatka szwedzka

To już mój ostatni w tym sezonie przepis na przetwory z ogórków. Znana i lubiana sałatka szwedzka czyli po prostu chrupiące plasterki idealne na kanapkę i jako dodatek do obiadu. Przepisów oczywiście jest wiele a to moja zmodyfikowana nieco wersja bo jak już wiecie nie przepadam za bardzo octowymi przetworami.

składniki:

ok 2,5 kg średnich ogórków gruntowych
2 l zimnej wody ( 8 szklanek)
1/2 szklanki soli kamiennej

do każdego słoiczka:
3-4 plasterki marchewki, po kilka ziarenek angielskiego ziela i czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy

zalewa
3 szklanki wody
2,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10 %

Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier. Zagotować i odstawić do wystudzenia.
Ogórki dokładnie umyć. Odkroić końce i pokroić razem ze skórką w cienkie plasterki. W 2 litrach zimnej wody rozpuścić 1/2 szklanki soli. Zalać pokrojone ogórki tak aby były całe przykryte, odstawić na 3 godziny. W międzyczasie ze dwa razy przemieszać. Po tym czasie ogórki dobrze osaczyć na sicie. Na dno do każdego słoiczka włożyć  po 3-4 plasterki marchewki, kilka ziarenek ziela i pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy. Następnie do słoiczków włożyć osączone ogórki. Ogórki ułożyć w słoikach luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą. Słoiczki dobrze zakręcić. Wstawić do granka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika pasteryzować 10 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.

Do odmierzania używam szklanki o pojemności 250 ml.
Z tej ilości składników wyszło mi 6 słoiczków o pojemności 500 ml.

Polecam też:
Ogórki w plasterkach
Ogórki według przepisu mojej mamy



Róbmy przetwory! 2016

1 komentarz: