sobota, 27 sierpnia 2016

Papryka marynowana z miodem

Wśród moich przetworów nie może zabraknąć marynowanej papryki. Zimą zajadamy ją do kanapek a także dodaje do sałatek. W tym roku zrobiłam wersję z miodem dzięki czemu papryczka jest jeszcze słodsza. Jeśli lubicie korzenne smaki można do każdego słoiczka dodać goździka.

składniki:

ok 2,5 kg papryki
olej lub oliwa, po łyżce na każdy słoik
miód, po łyżce na każdy słoik

zalewa
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10 %
1,5 szklanki cukru
2 łyżki soli

Paprykę dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Pokrojoną paprykę ułożyć ciasno w słoikach. Składniki zalewy zagotować, zalewę przestudzić. Do każdego słoiczka z papryką wlać po łyżce oleju i miodu. Zalać letnią zalewą. Słoiki dobrze zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej ilości papryki wychodzi ok 6-7 słoiczków o pojemności 500 ml.


2 komentarze:

  1. Mam nadzieję że się uda...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno się uda, przepis prosty więc nie może się nie udać.

      Usuń