składniki:
2 kg średnich ogórków gruntowych
2 łyżki soli kamiennej
do każdego słoiczka: kawałek korzenia chrzanu, mały ząbek czosnku, kawałek baldachimu kopru z nasionami
Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końce i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych ogórków dodać sól i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 2-3 godziny aby ogórki puściły sok. Słoiczki i zakrętki dokładnie umyć i wyparzyć. Do każdego słoiczka włożyć mały ząbek czosnku, kawałek chrzanu oraz kawałek baldachimu kopru z nasionami ( ja na 6 słoiczków dałam jeden taki duży baldachim kopru jaki jest widoczny na zdjęciu). Następnie przełożyć starte ogórki razem z sokiem, który puściły i lekko ugnieść. Starte ogórki muszą być całe zanurzone w tym soku. Słoiczki dobrze zakręcić i odstawić na tydzień do ukiszenia. Słoiki najlepiej ustawić na jakimś ręczniku bo podczas kiszenia zalewa może wyciekać. Po tym czasie słoiczki można odstawić do spiżarni.
Z tej ilości ogórków wychodzi ok 6 słoiczków takich jak na zdjęciu o pojemności ok 300-350 ml.

już ich nie pasteryzowac?
OdpowiedzUsuńnie trzeba pasteryzować,robi się je tak samo jak całe ogórki kiszone, odstawia ukisną i są gotowe
UsuńJa dodaje na końcu po 2 łyżki oleju na górę słoików wtedy powietrze nie dochodzi i się nie psują.a do środka startu marchew i natkę pietruszki��
OdpowiedzUsuń