wtorek, 23 sierpnia 2016

Cukinia w zalewie gyros

W tym roku po raz pierwszy robiłam ogórki w zalewie gyros i bardzo nam zasmakowały. Zrobiłam spory zapas. Ogórki już mi się skończyły ale mam jeszcze cukinię więc postanowiłam, że z niej też zrobię trochę tej pysznej sałatki. A na następny rok zrobię od razu sałatkę mieszaną z ogórkami i cukinią.

składniki:

2,5 kg młodej cukinii, ja dałam żółtą i zieloną
4 marchewki
4 cebule
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki soli kamiennej
1 szklanka octu 10 %
3 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju rzepakowego
1 opakowanie ulubionej przyprawy gyros (25-30 g)

Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końce i pokroić w plastry (te końce nieco grubsze pokroiłam w półplastry). Pokrojoną cukinie przełożyć do miski. Posolić i dokładnie wymieszać, odstawić. W międzyczasie przygotować resztę warzyw. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub poszatkować na szatkownicy do kapusty na cienkie plasterki. Przygotowane warzywa dodać do cukinii i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ocet, cukier, olej i przyprawę gyros. Ponownie wszystko wymieszać aby cukier prawie się rozpuścił. Sałatkę odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie przemieszać kilka razy. Potem sałatkę przełożyć do słoików razem z powstałą zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 10-15 minut od zagotowania.

Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml.
Z podanych składników wyszło mi 6 słoiczków o pojemności 500 ml.




Róbmy przetwory! 2016

1 komentarz:

  1. Zrobiłam wersję mieszaną: cukinie z ogórkiem i wyszło super, ja wolę bardziej ostry smak i dałam po dwie szklanki octu i cukru

    OdpowiedzUsuń