czwartek, 25 sierpnia 2016

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z dodatkiem serka mascarpone

Sierpień i wrzesień to miesiące w których dostępne są najlepsze słodkie pomidorki gruntowe. A jak są pyszne pomidorki to nie może zabraknąć zupki pomidorowej ze świeżych pomidorów. Polecam Wam wersję pomidorowej z dodatkiem serka mascarpone, który osładza zupkę i nadaje jej jeszcze bardziej kremowej konsystencji.

składniki:

1,7 kg mięsistych pomidorów gruntowych, u mnie lima
1 łyżka masła
1 l bulionu, u mnie drobiowy
250 g serka mascarpone
sól,cukier do smaku
garść posiekanej natki pietruszki
makaron krajanka Lubella

Pomidory dokładnie umyć, wykroić zgrubienia po ogonku, pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło i wrzucić pokrojone pomidory. Gotować aż pomidory się rozpadną. Następnie zmiksować je blenderem na gładka masę. Ja pomidorów nie przecierałam już przez gęste sito bo w zupce pozostały tylko maleńkie skóreczki ale jeśli ktoś jest bardzo wyczulony i skórki mu przeszkadzają lepiej niech  zmiksowane pomidorki przetrze przez gęste sito. Do zmiksowanych pomidorów dodać bulion oraz serek mascarpone. Wszystko zagotować i gotować ok 10-15 minut. Do smaku doprawić solą i cukrem. Gdyby serek nie rozpuścił się dokładnie jeszcze raz zmiksować blenderem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Gotową zupkę można podać z makaronem lub ryżem. Zupka jest dosyć gęsta więc doskonale smakuje również sama, można dodać nieco mniej bulionu i będzie pyszny gęsty krem. Ja swoją zupkę podałam z makaronem.


Pora na pomidora!

3 komentarze:

  1. Apetyczna zupka, ze świeżych pomidorów musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak zupka ze świeżych pomidorów jest najsmaczniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomidorówki są najlepsze!
    Witaj w akcji "Pora na pomidora" :)

    OdpowiedzUsuń