sobota, 6 sierpnia 2016

Zupa z ogórków małosolnych

Uwielbiam ogóreczki małosolne i zeżeram je w dużych ilościach. Postanowiłam zrobić z nich zupkę bo jeszcze jakoś do tej pory nie robiłam. Gotuję ją tak samo jak ogórkową tylko zamiast ogórków kiszonych daje małosolne. Zupka jest bardzo pyszna i delikatna w smaku. Dodam tylko, że moje małosolne to takie 4 dniowe ogóreczki, które całkowice zmieniły kolor i mają ten specyficzny smak i właśnie z takich gotuje zupkę. Te jednodniowe jak jedzą niektórzy to nie dla mnie.

składniki:

1,5 l bulionu drobiowego
800 g obranych ziemniaków
1 duża marchewka
3 łyżki posiekanego koperku
5 średnich ogórków małosolnych
4-5 łyżek śmietany 12%

Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy bulion się zagotuje dodać ziemniaki, marchewkę i koperek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki już będą miąkkie dodać starte ogórki. Gotować jeszcze 5 minut. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy. Wlać do garnka i zabielić zupę.


1 komentarz:

  1. Robiłam z kiszonych, robiłam se świeżych. Ale tego jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń