wtorek, 2 sierpnia 2016

Ogórki wg przepisu mojej mamy

Przetworów na ogórki jest całe mnóstwo. Jedna pani drugiej pani, każdy coś dołoży od siebie lub zmieni pod swój smak i już mamy nowy przepisy. Ten przepis mam od Mamy. Ogóreczki są raczej słodkawe, można wykorzystać je do kanapek i obiadu. Ze względu na to, że do każdego słoika trzeba włożyć sporo dodatków, które nadają smak radzę ogórki wkładać do większych słoików o pojemności 650-1000 ml.

składniki:

ok 2 kg ogórków
dodatki do każdego słoika: 1 mała gałązka kopru z nasionami, 1 mały liść pora, 1 mała gałązka natki selera korzeniowego, 1 mała gałązka natki pietruszki, 3 plastry marchewki, 1 plaster cebuli, mały ząbek czosnku

zalewa
5 szklanek wody
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki octu 10 %
1 łyżka soli kamiennej

Słoiki i zakrętki umyć i osuszyć. Przygotować dodatki. Obrać marchewkę oraz cebulę i pokroić na plastry. Dokładnie umyć i osuszyć zieleninę. Na dno każdego słoika włożyć: 1 plaster cebuli, 1 mały ząbek czosnku, 3 plastry marchewki, 1 liść pora, 1 gałązkę selera, 1 gałązkę natki pietruszki oraz 1 gałązkę kopru. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plastry. Przełożyć do słoików z dodatkami. Pokrojone ogórki układać luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę. Składniki zalewy dokładnie wymieszać aby sól i cukier sie rozpuściły. Zalać ogórki w słoikach. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami lub ćciereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 10 minut od zagotowania. Pozostawić w garnku do wystudzenia. 
Z tej ilości składników wychodzą 4 słoiki o pojemności 720 ml. 
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.

Polecam też:
Ogórki w plasterkach

Ogórki z czosnkiem



1 komentarz:

  1. Dziś otworzyłam pierwszy słoik ogórki bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń