Zapraszam na kolejne pyszne ogóreczki na zimę. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Idealne na kanapki i jako dodatek do obiadu.
składniki:
średnie ogórki gruntowe ok 4 kg
6 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
6 łyżek cukru
1,5 łyżki soli kamiennej
1 łyżka nasion kopru
1 łyżka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
Ogórki dokładnie umyć i osączyć.Następnie pokroić w niezbyt cienkie plastry. Pokrojone ogórki ułożyć w słoikach. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól, ocet, nasiona kopru oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Dokładnie zakręcić. Wstawić do garnka, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować ok ok 5 minut od zagotowania.
Polecam też:
Ogórki z czosnkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz