składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
200 g zimnego masła
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
200 g jeżyn
3 łyżki cukru waniliowego
250 ml śmietanki do ubijania
1 czubata łyżeczka żelatyny
4 łyżki mleka do rozpuszczenia żelatyny
do dekoracji : jeżyny i listki mięty
Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąki z cukrem pudrem. Dodać masło i posiekać nożem, następnie dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok 1 godzinkę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm. Małą foremką do babeczek wykroić z ciasta koła i wylepić nimi foremki. Ja mam tylko 10 małych foremek na kruche babeczki więc aby było szybciej i aby zapełnić całą blaszkę część babeczek upiekłam w foremce metalowej od muffinek. Wycięłam koła małą foremką do babeczki i wylepiłam nim dno foremki od muffinki. Po upieczeniu kształt przypomina malutkie tarty. Wylepione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 10 minut aż ciasto się zarumieni. Upieczone babeczki wyłożyć na deskę do wystudzenia. Przygotować krem. Jeżyny zmiksować z cukrem waniliowym. Żelatynę zalać mlekiem aby napęczniała a następnie lekko podgrzać aby się rozpuściła, trzeba uważać aby nie przypalić bo jest mało mleka, wystarczy tylko ciągle mieszać. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać zmiksowane jeżyny a następnie przestudzona żelatynę. Dokładnie wymieszać. Krem wstawić do lodówki aby nieco stężał. Następnie za pomocą dekoratora napełnić babeczki kremem. Udekorowaćjeżynami i listkami mięty. Można podawać lub wstawić jeszcze do lodówki do schłodzenia.
wiedziałam, że jak tu wejdę to zrobię się strasznie głodna! Pycha! Zdjęcia są świetne.
OdpowiedzUsuńOjej jak one apetycznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńNa jeden kęs, pięknie i z pewnością pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.