poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Grillowana karkówka w marynacie teriyaki

Najlepsze mięsko na grilla to oczywiście karkóweczka. Wystarczy tylko mięsko dobrze zamarynować. Grillujemy i gotowe, mięsko palce lizać.

składniki:

5-6 plastrów karkówki
6-7 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
5 łyżek marynaty teriyaki
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka przyprawy do karkówki

Przygotować marynatę do karkówki. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Następnie do gotowej marynaty włożyć plastry karkówki i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Tak przygotowaną karkówkę odstawić na minimum godzinę a najlepiej na noc do lodówki. Mięsko grillować aż ładnie się zarumieni, często obracać aby się nie przypaliło. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie fasolowa sałatka skropiona oliwą. Przepis na sałatkę znajdziecie tu.





Sztuka mięsa edycja letnia Grillowanie 2014

1 komentarz:

  1. Potwierdzam, karkówka z grilla jest przepyszna :) Polecam również polaną piwem :)

    OdpowiedzUsuń