składniki:
450 g mięsa mielonego wieprzowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
przyprawa do hamburgerów
10-15 średnich pieczarek
przyprawa grill ziołowy
olej do skropienia pieczarek
Pieczarki skropić olejem i oprószyć przyprawą grill ziołowy, odstawić. Mięso mielone dokładnie wymieszać z bułką tartą, jajkiem, posiekanym szczypiorkiem. Do smaku doprawić przyprawą do hamburgerów. Następnie z mięsnej masy uformować małe kulki wielkości pieczarek. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian pieczarki i kulki mięsne lekko dociskając aby mięso dobrze się trzymało. Szaszłyczki grillować z obu stron, aż mięso dobrze sie zarumieni. Gotowe szaszłyczki podawać z ulubioną surówką.
Ciekawy pomysł na szaszłyki :)
OdpowiedzUsuńIle szaszłyków wychodzi z podanej porcji?
OdpowiedzUsuńzależy jakie zrobi się kuleczki, średnio 7-8 małych szaszłyczków składających się z 2 kuleczek i 2-3 pieczarek
Usuń