niedziela, 10 sierpnia 2014

Szaszłyki z mięsnych kuleczek i pieczarek

Pogoda sprzyja więc trzeba pogrillować. Polecam takie szaszłyczki z mięsnych kuleczek i pieczarek. Można też dodać cukinię lub paprykę. Do szaszłyczków jeszcze  chrupiąca surówka i już mamy pyszne danie.

składniki:


450 g mięsa mielonego wieprzowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
przyprawa do hamburgerów
10-15 średnich pieczarek
przyprawa grill ziołowy
olej do skropienia pieczarek

Pieczarki skropić olejem i oprószyć przyprawą grill ziołowy, odstawić. Mięso mielone dokładnie wymieszać z bułką tartą, jajkiem, posiekanym szczypiorkiem. Do smaku doprawić przyprawą do hamburgerów. Następnie z mięsnej masy uformować małe kulki wielkości pieczarek. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian pieczarki i kulki mięsne lekko dociskając aby mięso dobrze się trzymało. Szaszłyczki grillować z obu stron, aż mięso dobrze sie zarumieni. Gotowe szaszłyczki podawać z ulubioną surówką.




Grillowanie 2014

3 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na szaszłyki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile szaszłyków wychodzi z podanej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zależy jakie zrobi się kuleczki, średnio 7-8 małych szaszłyczków składających się z 2 kuleczek i 2-3 pieczarek

      Usuń