składniki:
600 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej
500 g obranych ziemniaków
ok 2 l bulionu
pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora)
1 cebula
sól do smaku
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
Fasolkę szparagową obrać i dokładnie umyć, odkroić końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka i zalać gorącym bulionem. Cebulę obrać i pokroić w półplastry, włoszczyznę drobno pokroić. Dodać do garnka. Wszystko gotować aż warzywa będą miękkie, do smaku doprawić jeszcze solą. Gdy warzywa będą miękkie zaklepać zupę. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru. Dodać do zupy zagotować i gotować jeszczę 3 minutki. Można też zabielić samą śmietaną.
Za fasolkę dałabym się pokroić! To zupka idealna dla mnie :))
OdpowiedzUsuń