środa, 13 sierpnia 2014

Mizeria ze śmietaną i koperkiem

Jeden z najlepszych letnich dodatków do obiadu. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Każdy ma swoją wersję a ja robię tak prosto, bez octu czy cukru bo według mnie w ogóle są nie potrzebne. Ogórki można pokroić, posolić i odstawić aż puszczą soki i ten sok odlać i dopiero połączyć ze śmietaną. Ja łączę od razu ze śmietaną i cały smak z ogórków pozostaje w śmietanie.

składniki:

800 g ogórków gruntowych
3/4 kubka śmietany 12%
1-2 łyżki posiekanego koperku
sól ziołowa Kamis do smaku

Ogórki obrać ze skórki i pokroić w grubsze plasterki. Pokrojone ogórki przełożyć do miski. Dodać śmietanę i posiekany koperek. Dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą ziołową. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz