środa, 13 sierpnia 2014

Mizeria ze śmietaną

Jeden z najlepszych letnich dodatków do obiadu. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Każdy ma swoją wersję a ja robię tak prosto, bez octu czy cukru bo według mnie w ogóle te dodatki są nie potrzebne. Ogórki można pokroić, posolić i odstawić aż puszczą soki i ten sok odlać i dopiero połączyć ze śmietaną. Ja łączę od razu ze śmietaną i cały smak z ogórków pozostaje w śmietanie. Do mizerii często dodaję koperek a zamiast zwykłej soli sól ziołową.

składniki:

800 g ogórków gruntowych
1 duży kubek śmietany 12% lub 18 %
sól

Ogórki obrać ze skórki i pokroić w grubsze lub cieńsze plasterki. Pokrojone ogórki przełożyć do miski.  Delikatnie posolić, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Można podawać od razu ale najlepiej smakuje jak troszkę postoi w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz