czwartek, 7 sierpnia 2014

Kalafior zapiekany pod sosem serowym

Zapraszam na pysznego kalafiorka zapiekanego pod sosem serowym. Danie smaczne i proste w sam raz na letni obiad albo tez kolację. Ja kalafiorka zajdam samego, ale można go też podać jako dodatek do obiadu.

składniki:

2 średnie kalafiory
2 garście startego żółtego sera, użyłam goudy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
gałka muszkatołowa Kamis
sól z pieprzem Kamis
słodka papryka

Kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Następnie przełożyć do garnka i zalać wodą, dodać odrobinę soli i cukru. Ugotować al'dente. Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły i nie było grudek. Następnie dodać mleko i gotować aż sos nabierze gęstej konsystencji, często mieszając. Do smaku doprawić solą z pieprzem i gałką. Gdy sos zgęstnieje zestawić z ognia i dodać starty ser. Dokładnie wymieszać aby ser się rozpuścił. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć w nim ugotowanego kalafiora. Posypać posiekaną natką pietruszki i zalać sosem serowym. Na wierzchu posypać słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut.




1 komentarz:

  1. brzmi smakowicie, na pewno wypróbuję, uwielbiam kalafior

    OdpowiedzUsuń