Pyszne drożdżowe ciacho do którego można użyć dowolnych sezonowych owoców. Dodatkowo można jeszcze polać lukrem jak wolimy bardziej słodkie.
składniki:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
150 g masła
2 całe jajka
1 żółtko
1/2 szklanki cukru
150 ml letniego mleka
szczypta soli
300 g niedużych truskawek
200 g rabarbaru
kruszonka
75 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g zimnego masła
Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestudzenia. W letnim mleku rozpuścić drożdże i 1 łyżkę cukru, odstawić do podrośnięcia na ok 10 minut. W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól. Dodać jajka i żółtko, wyrośnięte drożdże oraz roztopione masło. Wyrobić jednolite ciasto. Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę, wierzch ładnie wyrównać zwilżoną we wodzie łyżką. Odstawić do wyrośniecia na ok 30-40 minut. W między czasie przygotować truskawki i rabarbar oraz kruszonkę. Truskawki miałam nieduże więc dałam w całości a rabarbar pokroić na małe kawałki. Masło pokroić na małe kawałeczki dodać mąkę i cukier, wszystko razem rozetrzeć w palcach tworząc grudki. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć truskawki i rabarbar. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto ładnie się przyrumieni, ok 35-40 minut.
Polecam też:
Leniwą drożdżówkę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz