czwartek, 4 sierpnia 2016

Sernik jagodowy na zimno

Mamy sezon na jagódki więc nie może zabraknąć jagodowego sernika na zimno. Sernik bardzo ciekawie się prezentuje bo jagody są doskonałym barwnikiem.

składniki:

1 kg zmielonego sera
100 g masła
300 g jagód
6-7 łyżek cukru
4 łyzki żelatyny
1/2 szklanki mleka
biszkopty do wyłożenia formy

na wierzch
ok 200 g jagód
niebieska galaretka

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami, tortownicę wstawić do lodówki do schłodzenia. Jagody zmiksować blenderem lub w rozdrabniaczu, nie muszą być zmiksowane na gładki mus. Do rondelka wlać mleko, dodać żelatynę i zostawić na chwilę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzać i dokładnie rozpuścić żelatynę, nie gotować, odstawić do wystudzenia. Do miski przełożyć masło, cukier oraz 2-3 łyżki zmielonego sera. Wszystko dokładnie zmiksować aż cukier się rozpuści. Następnie porcjami dodawać resztę sera, zmiksować do połączenia składników. Potem dodać zmiksowane jagody, ponownie zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać zimną płynną żelatynę. Wszystko dokładnie zmiksować aby składniki połączyły się z żelatyną. Masę przełożyć do schłodzonej tortownicy. Na masę serową od razu wyłożyć część jagód aby trochę zatopiły się w masie. Tortownicę wstawić do lodówki aby masa lekko stężała.
Niebieską galaretę rozpuścić w ok 450 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Gdy masa w tortownicy nieco zastygnie wyłożyć resztę jagód. Zalać zimną galaretką. Tortownicę ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.


5 komentarzy:

  1. Kolor obłędny! Chętnie porwałabym kawałeczek takiego serniczka. A może nawet i dwa :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny w 100% udany :-) POLECAM :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już wiem, jakie ciasto przyrządzę kolejnym razem! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W przepisie jest 1kg sera a w opisie jest zeby dodac 2-3 łyżki sera. ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę przeczytać dokładnie. Najpierw ucieramy masło, cukier i 2-3 łyżki sera a potem dodajemy resztę sera.

      Usuń