piątek, 12 sierpnia 2016

Sos kurkowy

Kurki to bardzo delikatne i aromatyczne grzybki z których warto przygotować pyszny sosik. Sos ten pasuje  do wszystkiego. Można go podać do mięska, do makaronu, do kaszy, ziemniaków oraz klusek.

składniki:

ok 400 g kurek
2 łyżki masła
sól,pieprz
300 ml śmietanki 30 %
natka pietruszki

Kurki dokładnie oczyścić. Małe sztuki pozostawić w całości a większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić kurki i smażyć chwilę aż zmiękną i puszczą soki. Następnie wlać śmietankę. Całość gotować aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec można dodać trochę posiekanej natki pietruszki.



2 komentarze:

  1. Oj, zjadłoby się takiego sosiku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja własnie mam z polędwiczkami..pychotka i jeszcze 4 porcje zamrożone

    OdpowiedzUsuń