Dostałam sporą ilość kurek. Ugotowałam pyszną zupę i jeszcze zostało. Kurki podsmażyłam z cebulką i mięsem i zrobiłam farsz do naleśników. Część naleśników zapiekłam pod beszamelem a część po prostu posypane tylko serem. Można także obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć jako krokiety i podać z czerwonym barszczem.
składniki:
farsz
400 g kurek
500 g mięsa mielonego, zmieliłam łopatkę
sól, pieprz
1 duża cebula
masło do smażenia
naleśniki
2 szklanki mleka
1 szklanka wody, może być gazowana
ok 3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli
beszamel
2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
starty ser żółty do posypania
Składniki na naleśniki dokładnie zmiksować, gotowe ciasto odstawić. Przygotować farsz. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurki jeśli są duże pokroić na mniejsze kawłki. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dorzucić kurki. Smażyć aż kurki zmiękną i odparują nadmiar płynu. Potem dorzucić mięso mielone. Smażyć całość aż mięso zmieni kolor, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z przygotowanego wcześniej ciasta usmażyć naleśniki. Na środku każdego naleśnika ułożyć farsz, posypać delikatnie startym serem i złożyć w kawadrat. Naleśniki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroopornym i zapiec pod serem lub beszamelem. Wyszło mi 9 pysznie nadzianych naleśników.
Jak zrobić beszamel? Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać mleko, wymieszać, doprawić do smaku solą pieprzem i gałką. Gotować aż sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Sosem polać naleśniki, na wierzchu posypać startym serem i zapiec w piekarniku ok 20-30 minut na 180/190C aż wierzch lekko się podrumieni.
W smaku są bardzo dobre. Warto było przetestować ;)
OdpowiedzUsuń