środa, 15 września 2021

Camembert zapiekany w cieście francuskim

Camembert uwielbiam pod każdą postacią. Na zimno jest pyszny a na ciepło jeszcze pyszniejszy. Była wersja grillowana a teraz wersja z piekarnika. Serek owinięty jest ciastem francuskim. Mega kaloryczne ale i mega pyszne. 


 

składniki:

3 serki camambert ( po 120 g )
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
białko lub jajko do posmarowania
czarny sezam do posypania
dodatki: listki sałaty, pomidorki koktajlowe, kwiaty nasturcji

Ciasto francuskie podzielić na 3 prostokąty o szerokości ciut większej niż serek. Ja ze swojego ciasta odcięłam mały pasek aby nie było za dużo ciasta nawiniętego na serek bo się nie dopiecze jak będzie za gruba warstwa. Na środku każdego prostokąta ułożyć serek. Dłuższe wystające brzegi ciasta ponacinać w paski. Następnie paski ciasta zapaltać na przemian na serku. Owinięte ciasem serki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować białkiem lub roztrzepanym jajkiem i posypać czarnym sezamam. Zapiekać aż ciasto ładnie się przyrumieni, ok 30-40 minut na 190 C. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz