Pyszna i aromatyczna zupa z kurek z dodatkiem ziemniaków. U mnie obowiązkowo zabielana śmietanką i dużą ilością natki pietruszki.
składniki:
1,5 l bulionu drobiowego
300 g kurek
500 g obranych ziemniaków
1 duża cebula
garść posiekanej natki
1 łyżka masła
50-100 ml śmietanki 30 % lub 18%
Kurki oczyścić jeśli są duże to pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę, wrzucić kurki i chwilę podsmażyć. Bulion zagotować. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i podsmażone kurki. Gotować do miękkości. Zestawić z ognia. Do zupy wlać śmietankę i dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i można podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz