piątek, 28 lipca 2017

Zupa kurkowa z ziemniakami

Pyszna i aromatyczna zupa z kurek z dodatkiem ziemniaków. U mnie obowiązkowo zabielana śmietanką i dużą ilością natki pietruszki.

składniki:

1,5 l bulionu drobiowego
300 g kurek
500 g obranych ziemniaków
1 duża cebula
garść posiekanej natki
1 łyżka masła
śmietanka 30 % do zabielenia ok 50-100 ml

Kurki oczyścić jeśli są duże to pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę, wrzucić kurki i chwilę podsmażyć. Bulion zagotować. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i podsmażone kurki. Gotować do miękkości. Zestawić z ognia. Do zupy wlać śmietankę i dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i można podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz