Wiele osób dopytuje o ogórki w curry. Ja niestety takich nie robię bo nie lubimy tej przyprawy. Ogóreczki te robi moja Mama więc polecam jej przepis. Ogórki można dowolnie pokroić a także obrać ze skórki więc jak kto tam lubi.
składniki:
ok 2-3 kg ogórków
do każdego słoiczka: plaster cebuli, liść selera korzeniowego
zalewa
1 litr wody
3/4 szklanki octu 10 %
2 szklanki cukru
1 łyżka soli kamiennej
3 listki laurowe
3 łyżeczki curry
1 łyżeczka gorczycy
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
Składniki zalewy zagotować i odstawić do przestudzenia. Ogórki dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić w grubsze plastry. Na dnie każdego słoika ułożyć plaster cebuli i liść selera, jeśli liść jest mały to dajemy cały a jeśli duży to wystarczy kawałek. Następnie ułożyć pokrojone ogórki. Zalać przygotowaną wcześniej zalewą, zalewę w trakcie nalewania przemieszać aby do każdego słoiczka trafiła przyprawa, która osiada się na dnie. Słoiki dobrze zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Słoiki zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 5 minut od zagotowania. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 6 słoików o pojemności ok 500ml.
Polecam też:
Ogórki z chili
Ogórki w zalewie keczupowej
Ogórki w zalewie gyros
Pikle w musztardzie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz