składniki:
1 główka sałaty masłowej
200 g rzodkiewek
mały pęczek koperku
1 litr maślanki lub kefiru
sól ziołowa do smaku
Sałatę porwać na małe kawałki tylko te chrupiące liście z główki, te zewnętrzne można wykorzystać na kanapkę. Porwaną sałatę lekko posolić solą ziołową i odstawić aby zmniejszyła swoją objętość. Rzodkiewkę pokroić w drobną kosteczkę. Koperek drobno posiekać. Gdy sałata zmniejszy objętość dodać pokrojone rzodkiewki, koperek oraz maślankę. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą ziołową jeśli potrzeba. Można dać też 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Gotowy chłodnik można od razu zajadać jeśli zalejemy go zimną maślanką ale najlepszy jest jak trochę postoi w lodówce aby smaki się przegryzły.
Super
OdpowiedzUsuńPychotka
OdpowiedzUsuń