składniki:
800 g botwiny ( głównie małe buraczki i łodyżki oraz trochę listków)
2 l bulionu
pęczek włoszczyzny ( liść selera i pora, natka pietruszki )
pęczek koperku
4 łyżki śmietany
3-4 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
Bulion wlać do garnka i zagotować. Botwinkę dokładnie umyć i drobno pokroić, jeśli buraczki są malutkie to nie trzeba ich obierać. Włoszczyznę drobno posiekać. Do gorącego bulionu wrzucić pokrojoną botwinkę i włoszczyznę. Gotować do miękkości. Koperek drobno posiekać. Gdy botwinka będzie już miękka dodać koperek i sok z cytryny. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Jeszcze chwilę gotować i zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy i wlać do garnka. Wymieszać i można podawać, u mnie z tłuczonymi ziemniaczkami.
Zupa podana na talerzu z kolekcji Estetyka Gold Porcelana Bogucice
Polecam także:
Botwinkę z majerankiem zabielaną śmietaną
Chłodnik z botwiną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz