składniki:
250 mąki pszennej
100 g cukru pudru
150 g masła
2 żółtka
2 łyżki kakao
50-100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
400 g masy krówkowej orzechowej
2 łyżki drobno posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
Mąkę wymieszać z kakao i cukrem pudrem. Dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę, spód nakłuć widelcem. Ja robię jednak drugim sposobem i od razu wylepiam forme i całość schładzam w lodówce, jest prościej i szybciej. Użyłam foremki o wymiarach 25x28. Wstawić do piekarnika i piec ok 20-30 minut aż ciasto będzie sztywne 175 C, trzeba uważać aby nie przypalić bo ciasto jest z kakaem więc nie widać jak jest przyrumienione. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej, dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Do masy dodać 2 łyżki drobno posiekane orzechy i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Mazurka dowolnie udekorować i można zajdać ale najlepiej smakuje po 1-2 dniach gdy ciasto namięknie od masy.
Do dekoracji użyłam bakalii: całych migdałów, płatków migdałowych, suszonej żurawiny, skórki pomarańczowej kandyzowanej, posiekanych prażonych orzechów laskowych, orzechów włoskich, wiórków koksowych.
mmmmmm....pyszności!!!
OdpowiedzUsuńŚliczna dekoracja :):)
Serdeczności
Tapenda
Prześliczna dekoracja :-)
OdpowiedzUsuńPyszny i niebanalnie udekorowany ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńBardzo ładny:) Fajna dekoracja:) Zapraszam na konkurs u mnie na blogu:) http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html
OdpowiedzUsuń