piątek, 25 kwietnia 2014

Łosoś pieczony z nutą pomarańczy

Smaczna propozycja na lekki obiad dla dwóch osób. Pieczony łosoś w towarzystwie kolorowych dodatków z jogurtowym dipem.

składniki: 

500 g filetu łososia bez skóry ( 2 w miarę równe kawałki)
1 pomarańcza
1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis
sól z pieprzem Kamis
200 g jogurtu
sól ziołowa Kamis
garść rukoli
1 awokado
10 pomidorków cherry

Do miski wycisnąć sok z pomarańczy i włożyć do niego kawałki łososia. Odstawić na minimum 2 godzinki do lodówki. Z folii aluminiowej uformować dwa gniazdka na rybę. Kawałki łososia oprószyć z obu stron solą z pieprzem i ułożyć w folii aluminiowej. Na wierzchu posypać słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut. W tym czasie przygotować sos jogurtowy i kolorowe dodatki. Jogurt wymieszać z dodatkiem soli ziołowej (do smaku) i odstawić. Awokado obrać i usunąć pestkę, pokroić na drobne kawałki. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Na talerzu ułożyć rukolę oraz pokrojone awokado i pomidorki, oprószyć delikatnie solą ziołową. Obok warzyw ułożyć pieczonego łososia razem z folią i jogurtowy sos w pojemniczku.


1 komentarz: