Dzisiaj jeszcze wielkanocny przepis na mazurka który gościł na moim świątecznym stole. Nie zdążyłam go dodać wcześniej, ale przepis na pewno przyda się na następne święta. W przygotowaniu podobny do mazurka orzechowo-czekoladowego ale nieco inaczej wygląda bo w wersji okrągłej i w jasnych kolorach. Przygotowałam go w formie do tarty Termisil.
składniki:
250 mąki pszennej
100 g cukru pudru
150 g masła
2 żółtka
100 g białej czekolady
3-4 łyżki mleka
400 g masy krówkowej waniliowej
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę, ponakłuwać na dnie widelcem. Można też od razu po zagnieceniu wylepić formekę i razem z foremką schłodzić w lodówce. Ten drugi sposób jest według mnie łatwiejszy i szybszy dlatego z niego korzystam. Wstawić do nagrzanego na 175 C piekarnika i piec aż ciasto się zarumieni ok 20-30 minut. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Mazurka dowolnie udekorować-ja użyłam pisaków, małych ciasteczek w polewie czekoladowej, żurawiny i płatków migdałowych. Mazurek jest gotowy do jedzenia ale najlepszy według mnie jest jak postoi 1-2 dni wtedy ciasto nieco zmięknie.
ale piękny i na pewno pyszny
OdpowiedzUsuń