poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Zupa pieczarkowa z gwiazdkami

Pyszna zupka z pieczarkami i makaronem gwiazdki. Drobny makaron ugotowałam w zupie aby była bardziej gęsta ale można ugotować go osobno. Zupkę doprawiłam dużą ilością majeranku.

składniki:
.
1 ćwiartka z kurczaka (udko i podudzie)
2,5 l wody
1 cebula
350 g pieczarek
1 szklanka makaronu gwiazdki Czaniecki
2 listki laurowe Kamis
3-4 ziarenka angielskiego ziela Kamis
2 łyżki majeranku Kamis
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól morska Kamis
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła

Mięso zalać wodą, dodać pokrojoną cebulę oraz przyprawy i ugotować bulion. Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Gdy mięsko będzie miękkie wyłowić je z bulionu i wystudzić. Do wywaru dodać podsmażone pieczarki i makaron gwiazdki. Gotować ok 15 minut az makaron będzie ugotowany. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki, również dodać do zupy. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru, zagęścić zupę. Dodać też posiekaną natkę, zagotować i gotować 3-4 minuty.




Pieczarkowy Tydzień 2014

2 komentarze:

  1. Słodziutko wygląda ten makaron, myślę, że każdy niejadek skosztowałby takiej zupy. Dziękuję za wsparcie akcji. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja córeczka bardzo lubi zupy a szczególnie te z dodatkiem makaronku gwiazdek:)

      Usuń