składniki:
200 g masła
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady
polewa czekoladowa deserowa, u mnie Helio
posypka, u mnie popping ekspandowane nasiona amarantusa
Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka miksować ok 1 minuty z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Masę przełożyć do keksówki (10x30) natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka. Ja piekłam w tej temperaturze ok 30 minut potem zmniejszyłam na 150 C i piekłam jeszcze 10 minut bo ciasto było już dobrze przyrumienione z wierzchu a w środku jeszcze odrobinę niedopieczone. Wystudzone ciasto udekorować polewą czekoladową i dowolną posypką.
Wspaniale wygląda ;)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ;) najlepsze ;)
OdpowiedzUsuń