składniki:
1,5 szklanki mąki, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa
0,5 szklanki letniej wody
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oleju
2-3 łyżki domowego keczupu
1 serek camembert
80 g szynki dojrzewjącej w cienkich plastrach
starty ser żółty do posypania
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże oraz olej i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Potem ciasto cienko rozwałkować mniej więcej na kształt koła o średnicy 30 cm. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i posmarować cienko keczupem i posypac startym serem. Na cieście ułożyć serek camembert pokrojony na trójkąciki oraz kawałki szynki. Całość jeszcze posypać delikatnie startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190/200 C i piec ok 20 minut na funkcji góra-dół.
Świetne dodatki, ten camembert i szynka dojrzewająca bardzo do mnie przemawiają.
OdpowiedzUsuń