sobota, 7 marca 2015

Pizza z camembertem i szynką dojrzewającą

Pyszna chrupiąca pizza z camembertem i szynką dojrzewającą. Do tego duża porcja keczupu i jedzonko palce lizać.

składniki:

1,5 szklanki mąki, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa
0,5 szklanki letniej wody
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oleju
2 łyżki keczupu
1 serek camembert
70 g szynki dojrzewjącej w cienkich plastrach
starty ser żółty do posypania

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże oraz olej i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Potem ciasto cienko rozwałkować mniej więcej na kształt koła o średnicy 30 cm. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i posmarować cienko keczupem. Na cieście ułożyć serek camembert pokrojony na trójkąciki oraz kawałki szynki. Całość posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekranika nagrzanego na 180 C i piec ok 20 minut na funkcji góra-dół. Pizzę podawać z keczupem. 






1 komentarz:

  1. Świetne dodatki, ten camembert i szynka dojrzewająca bardzo do mnie przemawiają.

    OdpowiedzUsuń