czwartek, 19 marca 2015

Spaghetti z domowym sosem cukiniowym i klopsikami

Dziś obiadek na szybko z wykorzystaniem domowych przetworów a dokładnie cukiniowego sosu. Wystarczy zrobić mięsne kuleczki i dodać gotowy sos, doprawić i podać z makaronem. I obiad gotowy w 30 minut.

składniki:

500 g makaronu spaghetti, u mnie Czaniecki
500 g mięsa mielonego, u mnie grubo mielona karkówka
2 słoiczki domowego sosu cukiniowego o pojemności 0,5 l
sól,pieprz
organo
2 łyżki bułki tartej
olej do smażenia

Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Dodać dwie łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować małe kulki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Obsmażyć mięsne kulki ze wszystkich stron a następnie dodać sos ze słoików. Gdyby sos był za gęsty podlać odrobiną wody. Wszystko dusić ok 10-15 minut, do smaku doprawić oregano oraz solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente. Na talerze nałożyć ugotowany makaron, polać sosem i podawać.



1 komentarz: