niedziela, 8 marca 2015

Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem

Zapraszam na lekko pomidorowe naleśniki nadziane mięskiem mielonym. Całość zapiekłam pod pysznym beszamelem. Jedzonko palce lizać.

składniki:

naleśniki pomidorowe
250 g przecieru pomidorowego
1,5 szklanki mleka
1 szklanka wody
2,5 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
1 jajko
szczypta cukru
duża szczypta soli
2 łyżki oleju

farsz
600 g mięsa mielonego z łopatki
1 duża cebula
sól,pieprz
oregano
250 g przecieru pomidorowego
2 garście startego żółtego sera

beszamel
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
1,5 szklanki mleka
sól,pieprz
gałka muszkatołowa

oraz
olej do smażenia
starty ser do posypania

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować. Usmażyć naleśniki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie mięso doprawić solą, pieprzem i oregano oraz dodać przecier pomidorowy. Smażyć jeszcze ok 10 minut często mieszając aby składniki się połączyły. Farsz przestudzić i dodać starty ser, wymieszać. Następnie na każdy naleśnik nałożyć ok 3 łyżki farszu i zwinąć w rulon. Nadziane naleśniki przekroić na pół i ułożyć pojedyńczą warstwę w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (ja rozłożyłam na dwa naczynia). Przygotować sos beszamelowy. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać 1,5 szklanki mleka doprawić solą, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu. Sos gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Gotowym sosem polać naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu posypać niewielką ilością startego żółtego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut. Z podanych składników wyszło mi 9 naleśników, farszem nadziałam 7 a pozostałe 2 zniknęły w nieznanych okolicznościach :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz