składniki:
250 g makaronu, u mnie rurki Czaniecki
300 g mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
1,5 łyżki kaszy manny
sól,pieprz
oregano
200 g kwaśnej śmietany 18 % (pół dużego kubka)
75 ml wody
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
ser grana padano
masło do posmarowania formy
Makaron ugotować al'dente i osączyć. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną. Do smaku doprawić solą, pieprzem i oregano. Ugotowany makaron przełożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, u mnie naczynko o wymiarach (18x25). Z mięsnej masy uformować zwilżonymi rękoma małe kuleczki i ułożyć między makaronem. Śmietanę wymieszać z wodą, mąką i koncentratem pomidorowym. Do smaku doprawić solą, pieprzem i odrobiną oregano. Przygotowaną masą zalać makaron z klopsikami. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Po wystawieniu z piekarnika gorącą zapiekankę posypać startym serem grana padano.
Ojej ale bym zjadła w tym momencie taką.
OdpowiedzUsuńjak córa lubi klopsy to polecam tartę z klopsikami, robiłam kilka postow temu! wygląda super, i tak smakuje ;)
OdpowiedzUsuń