niedziela, 15 marca 2015

Chleb z sezamem z nutą czosnku

Kolejny chlebek na zakwasie, tym razem z dodatkiem sezamu i posmakiem czosnku. Bardzo lubie chlebek z czosnkiem jednak taki chlebek dłużej rośnie no i nie wyrasta tak ładnie jak te bez jego dodatku. Próbowałam różne opcje: całe ząbki  i zmiażdżone, sól czosnkową i czosnek granulowany. Jednak w każdym przypadku czosnek nieco hamuje rośnięcie chlebka. Od czasu do czasu jednak chlebek z czosnkiem muszę sobie upiec nawet jak jest taki nie do końca pięknie wyrośnięty. Chlebek oczywiście zrobiony z mąk Młyn Kopytowa.

składniki:

zaczyn
50 g aktywnego zakwasu
100 ml letniej wody
100 g mąki żytniej typ 2000 Młyn Koptowa

ciasto
cały zaczyn
400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa
150 ml letniej wody
100 g sezamu
2 łyżki oleju
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli

Przygotować zaczyn. Zakwas wymieszać z mąką żytnią typ 2000 oraz letnią wodą. Gotowy zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc ok 8-10 godzin. Następnego dnia do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Następnie ciasto odgazować (wymieszać) i przełożyć do natłuszczonej keksówki u mnie o wymiarach 13x24. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejne 3-4 godziny. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę na 180 C i piec kolejne 30 minut. Gotowy chlebek wystudzić na kratce.



Pieczywo pełnoziarniste 2015

2 komentarze: