poniedziałek, 9 marca 2015

Sałatka z pieczonych warzyw na rukoli

Pyszna kolorowa sałatka z pieczonymi warzywami. Ja dałam różne warzywka aby było bardziej kolorowo ale już dwa ulubione wystarczą aby przygotować pyszną sałatkę. Całość posypana dużą ilością prażonego słonecznika, który uwielbiam. Składniki na 3 porcje.

składniki:

3 spore garście rukoli
1 mały bakłażan
1 mała cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
300 g dyni bez skóry
100 g fety
słonecznik
olej
zioła włoskie
przyprawa do sałatek -młynek

Bakłażana pokroić na grube plastry a następnie w ćwiartki i oprószyć solą aby puścił sok. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w półplastry. Dynię również pokroić w grube plastry. Bakłażana osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie wszystkie pokrojone warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Warzywa skropić olejem i oprószyć przyprawą do sałatek i włoskimi ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż warzywa zmiękną i lekko się przyrumienią ok 20-25 minut. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Na talerzach ułożyć po garści rukoli. Następnie na rukoli ułożyć wystudzone upieczone warzywa. Na wierzchu rozkruszyć małe kawałeczki fety. Całość posypać prażonym słonecznikiem i podawać.



2 komentarze: