składniki:
biszkopt
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
masa budyniowa
duży budyń o smaku krówki (na 3/4 l mleka)+3/4 l mleka i 3 łyżki cukru do ugotowania budyniu
100 g masła
masa śmietanowa
400 ml śmietanki 30 %
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
5 łyżek mleka
3-4 kostki gorzkiej czekolady
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć na puszysta masę z cukrem. Następnie dodać kakao oraz mąki wymieszane z proszkiem. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę 25x35 natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub też wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do wystudzenia. Przygotować krem budyniowy. Masło utrzeć następnie porcjami dodać wystudzony budyń. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Żelatynę namoczyć w mleku i lekko podgrzać aby się rozpuściła, odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy a na koniec przestudzoną żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na masę budyniową. Na wierzchu posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki do schłodzenia. Żelatyny dałam niewiele aby masa śmietanowa była tylko leciutko stężała i nie rozpływała się przy krojeniu ciasta.
Biszkopcik pięknie się prezentuje. Pycha.
OdpowiedzUsuńczy rzeczywiscie biszkopt piecze sie tylko 10 minut
OdpowiedzUsuńbiszkopt jest niski dlatego szybko sie piecze i w moim piekarniku wystarcza równe 10 minut
UsuńProszę mi napisać o co chodzi z tym budyniem - budyń o smaku krówki (na 3/4 l mleka)+3/4 l mleka+3 łyżki cukru
OdpowiedzUsuńPisze pani żeby ugotować wg opakowania wiec o co chodzi z tym opisem powyżej?
Wyżej sa podane składniki. Na krem potrzebny jest duzy budyń na 3/4 l mleka (sa tez na 0,5 l mleka), mleko oraz cukier. I z tych składników gotujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu czyli odlewamy szklankę mleka i mieszamy proszek budyniowy a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozmącony proszek i gotujemy budyń.
OdpowiedzUsuńMasa budyniowa za każdym razem wygląda na zważoną. Mieliście tak!
OdpowiedzUsuńDla mnie kremy to czarna magia, zawsze miałam i mam z nimi problemy, jak coś robie to zawsze się martwię czy sie uda. Często ktrem mi sie ważył i to bez wyjątku czy buyń domowy czy torebki. Niby masa była ok ale jak ciasto postało w lodówce to krem robił sie rzadki. Ale na szczęście ostatnio krem budyniowy mi wychodzi zarówno ten z torebki jaki domowy. Zamiast margaryny uzywam zawsze masła, jeśli używam budyniu kupnego to tylko z Delecty i czasem aby krem był gęściejszy daje ciut mniej mleka i jest ok. Masło i budyń musza byc w tej samej temperaturze.
UsuńZawsze dawałam mniej mleka niż w przepisach i dodaje masła. Najwidoczniej muszę trochę ten przepis zmodyfikować. Często robię Trzy Bit i nigdy nie miałam problemów z masą
OdpowiedzUsuńW 3 bicie też daję mniej mleka bo tam duzo jest kremu a w tym przepisie normalnie daję. Prosze spróbować z mniejsza ilością mleka może wtedy sie uda.
UsuńTo taka wuzetka tylko z budyniem? :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam WZ-tki ale ona ma raczej inny biszkopt.
UsuńŚwietny pomysł na ciasto ;) Trochę odwagi i można zrobić bardzo przepyszny słodycz ;)
OdpowiedzUsuń