składniki:
800 g dyni bez pestek i skóry
1 szklanka wody lub bulionu
200 ml mleczka kokosowego
masło klarowane
sól
gałka muszkatołowa
biały pieprz
imbir
Oczyszczoną z pestek i skóry dynię pokroić w kostkę. Pokrojoną dynię przesmażyć na maśle. Następnie zalać wodą, dodać przyprawy mniej więcej po sporej szczypcie. Gotować aż dynia będzie miękka, bez przykrywania garnka pokrywką. Do ugotowanej dyni dodać mleczko kokosowe i wszystko zmiksować. Doprawić jeszcze do smaku jak potrzeba i ponownie zmiksować. Podawać z dowolnymi dodatkami- grzankami, ziarnami lub bagietką.
Zupa krem z dyni to u nas hit i z mleczkiem kokosowym łączy się idealnie :) Pyszności
OdpowiedzUsuńzupa z dyni to mój niepodważalny faworyt! super!
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Mam nawet jeszcze dynię i zamierzam ją w tygodniu rozkroić!
OdpowiedzUsuń