wtorek, 17 lutego 2015

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką

Pyszna i prosta przekąska z ciasta francuskiego - małe złociste ślimaczki z szynką i serem. Fajnie się prezentują i szybko znikają z talerza. Można je podawać na ciepło i na zimno, same lub z dipami.

składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki keczupu
5-6 plastrów szynki lub innej chudej wędliny
4-5 plastrów żółtego sera
przyprawa do pizzy

Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować cienko keczupem. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć obok siebie plastry wędliny. Nad plastrami wędliny ułożyć obok siebie plastry żółtego sera. Oprószyć delikatnie przyprawą do pizzy i ściśle zwinąć w roladkę wzdłuż dłuższego boku. Roladkę pokroić na plastry o szerokości ok 1,5-2 cm. Ślimaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 15-20 minut aż ślimaczki się ładnie przyrumienią.

Polecam też:
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem




1 komentarz: